Mikä ihmeen barriääri?

Puhuttaessa ihon hoidosta, puhutaan paljon myös ihon suojavaipan, barriäärin hoitamisesta. Barriääri on ohuen ohut ”kelmu” ihon pinnalla, joka suojelee ihoa ja elimistöä mikrobien, allergeenien ja kemikaalien tunkeutumiselta.

Kun barriääri on hyvässä kunnossa, se estää myös kosteuden haihtumista iholta poispäin. Heikentynyt barriääri päinvastoin mahdollistaa haitallisten aineiden tunkeutumisen syvälle ihoon ja tämä taas aiheuttaa ihoreaktioita, kuten kutinaa, kuumostusta, kirvelyä, punoitusta ja jopa tulehduksia!

Valitettavasti monella, joilla on atooppinen iho tai psoriasis tai kenties astma tämä barriääri on automaattisesti heikentynyt. Myös normaali-ihoiset voivat vahingossa heikentää omaa barriääriään väärillä hoitoaineilla, vedellä ja saippualla tai kokonaan laiminlyömällä ihonsa hoidon. Myös paha stressi, hormonaaliset muutokset ja ympäristötekijät, kuten UV-säteily, tuuli ja pakkanen vähentävät barriääriä. Lisäksi tupakka, alkoholi ja liian mausteinen ruoka vähentävät sitä automaattisesti.

Mutta hyvä uutinen on se, että jokainen pystyy oikeilla ihonhoitotuotteilla lisäämään ja vahvistamaan omaa barriääriään ja kun suojavaippa voi hyvin, ihokin voi hyvin!

Ihon hyvinvointi terveisin,

Sanna