NUOREN IHON HOITO

Edellisessä blogi-sarjassani käsittelin acne-ihon ongelmia ja sen hoitoa, mutta nyt haluan kertoa yleisesti nuorten ihon hoitamisesta. Sillä ei suinkaan kaikilla ole välttämättä näppyläongelmaa, vaikkakin useasti nuoret voivat kokea ihonsa ongelmallisemmaksi, mitä se onkaan!

Tuskin olen ainoa, joka on sitä mieltä, että teineillä on useimmiten hyvä iho! Varmaankin asiaa auttaa paljonkin nykynuorten kiinnostus hoitaa ihoaan ja täten ennaltaehkäisemään itse ongelmien syntyä. Iho voi toki olla rasvainen ilman näppyjäkin, jolloin syynä ei ole talineritys vaan erittyvän talin laatu. Teini-iässä hormonaaliset syyt aiheuttavat häiriötä ihon toimintaan ja ns. pre-menstruelliset näpyt (näpyt ennen kuukautisten tuloa) ovatkin tyttöjen todellinen murhe. Kasvomme nimittäin peilaavat elimistössämme tapahtuvia muutoksia ja hormonaaliset alueet näkyvät erityisesti ylähuulen alueella, leuassa ja otsakolmion alueella.Mutta tämä ei ole yksistään teinien ongelma; kyllä meille aikuisillekin ainakin yksi näppy ilmaantuu aina ennen kuukautisia! - Se, kummalle puolelle kasvoja näppy tulee, siltä puolelta munasarjoja on munasolu irtautunut! - Omatoimisesti ei näitäkään näppyjä saisi puristella, sillä ihoon voi jäädä pysyvämpi jälki, kuin mitä alkuperäinen näppy oli!

Enemmänkin nuorten ihon ongelma voi olla sen pintakuivuus ja kosteusköyhyys! Häiriötä ihon toimintaan voivat aiheuttaa stressi, UV-säteily, lämpötilan vaihtelut (pakkanen, kuiva sisäilma), jatkuva näyttöpäätetyöskentely ja mahdollinen väärä hoito tai hoitamattomuus. Nämä tekijät vaikuttavat kosteuspitoisuuden säätelyyn, jolloin ihosta tulee pintakuiva ja mahdollisesti herkästi reagoiva. Kun kosteus alenee, näkymätön hilseily lisääntyy ja iho tuntuu kuivalta ja kireältä.

Suurin virhe tilanteen hoidossa on liian rasvaisten tai elvyttävien ja mineraaliöljypitoisten voiteiden käyttö. Iho tarvitsee tuolloin ennemminkin kosteutta sekä sisäisesti, että ulkoisesti ( vettä kannattaa juoda ainakin kaksi litraa/ päivä). Dermalogicalta suosittelen ihon ulkoiseen kosteuttamiseen Skin Hydrating Boosteria, joka sammuttaa iholta janon ilman, että se rasvoittaa ihoa!

Monesti nuorten silmänympärysiho on todella kaunis, pehmeä ja ennenkaikkea rypytön, mutta myös nuorillakin se voi rasittua työn ja ulkoisten tekijöiden vuoksi. Ennenkaikkea silmämeikki rasittaa ihoa - varsinkin jos sitä ei joka ilta puhdisteta huolella! Siksi ei koskaan saisi laittaa meikit ihossa nukkumaan! Silmämeikin poistamiseen suosittelen erittäin hellää ja hoitavaa tuotetta, esim. Dermalogican Soothing Eye Make-up Removeria. Ja silmänympärysvoiteiden käyttö kannattaa aloittaa samoihin aikoihin, kuin meikkaamisenkin aloittaa, sillä se on kuin rahaa pankkiin laittamista. Kun silmänympärysiholle laitetaan kosteutta ulkoisesti, se pysyykin kauniina, pehmeänä, joustavana ja rypyttömänä mahdollisimman pitkään!

Tärkeinpänä pointtina on kuitenkin jokaiselle nuorelle se , että jokainen saisi juuri omat, ihokohtaiset neuvot niin tuotteiden kuin niiden käytön suhteen. Siksi kannattaa varata aika ihonhoidon ammattilaisilta, jolloin jokaisen iho saa varmasti sen, mitä tarvitsee!

Ihonhoito terveisin,

Sanna Koivuranta