Miten suojakerroin toimii?

Suojakerroin (SK) ilmaisee aurinkosuojan kykyä hidastaa auringon aiheuttamaa ihon palamista tai eryteemaa (ihon tulehdusreaktiota, joka näkyy punaisuutena). On tärkeää tiedostaa, että SK kuvastaa ainoastaan sitä, kuinka hyvän UVB - suojan tuote antaa (eri UV - säteet on kuvattu tarkasti edellisessä blogissa). Valitettavasti samanlaista menetelmää UVA - säteilyn kohdalla ei vielä maailmanlaajuisesti tunneta.

Aurinkosuoja-aineita on kahdenlaisia:

  1. Kemialliset suojat imevät UV - säteitä laskemalla niiden energiatasoa ja vapauttamalla energiaa lämpönä filtterin tavoin.
  2. Fysikaaliset aurinkosuojat heijastavat tai hajottavat energiasäteitä. Fysikaaliset suojat ovat kemikaalittomia ja siksi vähemmän ihoa ärsyttäviä.

On tärkeää ymmärtää, että vaikka käyttää aurinkosuojaa, niin osa UVB - säteistä pääsee yhä ihoosi. Esim. SK 15, estää 93,33% UVB-säteistä ja osan UVA - säteistä. SK 30 estää 96,6% UVB - säteistä ja osan UVA - säteistä. Voisi helposti kuvitella, että SK 50 tai korkeampi suojaisi 100%:sti UV - säteiltä; näin ei kuitenkaan valitettavasti ole. Korkeampi SK sisältää kuitenkin lähinnä korkeamman määrän kemikaaleja, jotka voivat vain ärsyttää ihoa enemmän.

Itse suosittelen tuotteita, joissa SK on 15 - 20 Suomen olosuhteisiin. Ulkomaille lähdettäessä UV - säteily on kuitenkin paljon voimakkaampaa ja silloin SK 30 - 50 on turvallisempi.

Kaikkein tärkeintä aurinkosuojatuotteen käytössä on, että sitä levitetään tarpeeksi suuri määrä, jotta haluttu suojakerroin saavutetaan. Määrä on yleisesti n.1 teelusikallinen kasvoille ja 2 ruokalusikallista (30ml) koko vartalolle. Aurinkosuojatuotetta tulee myös lisätä aina uinnin, liikunnan ja voimakkaan hikoilun jälkeen. Kansainvälinen syöpäjärjestö suosittelee lisäämään aurinkosuojatuotetta kahden tunnin välein.

Terkuin,

Sanna