Älä päästä ihoasi palamaan!

Kuten edellisellä kerralla kerroin, UV-säteily vaurioittaa ihoa ja sen rakennetta. Toki ihollamme on olemassa loistava puolustusjärjestelmä, johon kuuluvat veren valkosolut, T-lymfosyytit ja erityiset Langerhansin solut. Nämä solut tulevat nopeasti paikalle ja alkavat korjaamaan tilannetta, esim. jos iholla on haava tai se on lievästi palanut. Mutta ihon altistuessa auringolle, vapautuu kemikaaleja, jotka tukehduttavat nämä puolustaja solut. Iho muistaa myös aina kaikki palamiset; kerran palanut kohta palaa aina uudelleen ja uudelleen entistä herkemmin!

Ja mitä useammin iho palaa; riski sairastua ihosyöpään kasvaa. Melanooma alkaa olla yleisin syöpä nuorilla naisilla (yhtä yleinen kuin kilpirauhassyöpä) - ja suurin melanooman aiheuttaja on liiallinen auringolle altistuminen. Etenkin lasten iho pitäisi suojata hyvin, sillä melanooman riski kasvaa 50% jos iho palaa vesikelloille alle 18-vuotiaana!

Melanooma on ihosyövistä ärhäkkäin ja herkästi ja nopeasti leviävä. Jos melanoomaa ei löydetä/hoideta ajoissa, se voi johtaa jopa kuolemaan. Siksi tarkkailkaa luomianne säännöllisesti ja jos luomessa yhtäkkiä muuttuu väri, koko, reunat ovat epätasaiset tai epäsymmetriset, kannattaa ne tarkistuttaa heti ihotautilääkärillä.

Järkevästi auringossa!

Terveisin Sanna