Suojaa ihoasi UV-säteilyltä!

Kaamos on kaadettu ja päivät pitenevät hurjaa vauhtia! Kohta myös kauan odotettu aurinko alkaa paistamaan ja piristämään päiväämme. -Niin ihanaa kuin auringonvalo ja sen tuoma lämpö onkin, on hyvä muistaa, että ihomme täytyy suojata! Etenkin ensimmäiset säteet ovat petollisimmat, sillä pitkän talven jälkeen ihomme on tottumaton UV-säteilyyn ja näin ollen herkimmillään. Kannattaa myös muistaa, että lumi ja jää heijastaa jopa 90% UV-säteilyä takaisin.

Tiedän, että moni lähtee ”kirmailemaan” hangille toivoen päivetystä kalpeaan ihoon, mutta monesti unohdamme sen tosiasian, että ruskettuminen on ihon oma suojelumekanismi. Kun UV-säteilyä imeytyy ihoon melanosyyttisolussamme sijaitsevat melaniinijyväset alkavat muodostamaan tummempaa pigmenttiä suojellakseen solun tärkeimpiä rakenteita. Melaniinipigmentit suodattavat auringonvalon UV-säteitä ja estävät näin syvempien ihokerrosten vaurioita. Suojamekanismiin kuuluu myös ihon paksuuntuminen. UV-säteily myös lisää ihon kuivumista, koska kosteuden puute aiheuttaa ”koloja” ihon suojabärriäärissä, kosteus haihtuu alemmista kerroksista ja iho alkaa hilseillä.

Ihomme myös muistaa kaiken. Se tallettaa ”muistipankkiin” iholle tapahtuneet vauriot, kuten palamiset, paleltumiset ja tulehdukset. Mutta se näyttää ne vasta vuosien viiveellä. Esim. juonteet, ennen aikainen ikääntyminen, pigmenttihäiriöt, heikentynyt vastustuskyky ja ihosyövät ovat seurausta siitä, mitä iholle on tapahtunut 10 - 20 vuotta sitten. Siksi on tärkeää, mitä teet ihollesi tänään… ja ennen kaikkea, että suojelet ihoasi joka päivä tuotteella, jossa on UV-suoja!

Aurinkoisin terveisin,

Sanna Koivuranta