Mallorca-acne

Alkukesän helteet täällä meillä pohjoisessakin sai minut havahtumaan ajankohtaiseen aiheeseen; mallorca-acnen syntyyn vaikuttaviin tekijöihin. Mallorca-acne (Acne aestivalis) on ihon yliherkkyysreaktio UVA-säteilylle, joka aiheuttaa vapaiden radikaalien muodostumista. Aiheuttajana voi olla myös tiettyjen kosmeettisten aineiden käyttö, esim. tuotteiden, joissa on komedogeenisia, eli ihoa tukkivia tekijöitä. Näitä ovat mm. keinotekoiset hajusteet, väriaineet ja mineraaliöljyt. Herkemmin mallorca-acne syntyy ihmisille, joilla on rasvoittuva iho, ja acnea esintyy erityisesti alueilla, joissa talin tuotanto on voimakkaampaa, kuten kaulalla ja rinnan alueella, olkapäissä ja selässä. Iho voi punoittaa ja siihen voi ilmestyä acnea muistuttavia näppylöitä. Hoitokeinona on ensisijaisesti ihon suojaus vaatetuksella ja aurinkotuotteilla, jotka eivät tuki ihohuokosia, esim. Dermalogican uudet aurinkosuojatuotteet!

Olen huomannut, että moni rasvaisesta ja acneihosta kärsivä uskoo yhä siihen, että auringonotto parantaisi acnea ja vähentää epäpuhtauksia, mutta tämä uskomus on valitettavasti virheellinen! Päinvastoin voimakas altistuminen auringolle, erityisesti suojaamattomana voi lisätä talin tuotantoa ja huokosten tukkeutmista, pahentaen ihon tilaa entisestään. Ruskettuneena iho toki voi näyttää tasaisemmalta ja "piilottaa" epäpuhtauksia ja kuivattaa näppyjä, mutta se kuivattaa samalla ihon pintaa. Kun ihon pinta kuivuu, se tekee lujan "panssarin" ihon pinnalle, jonka jälkeen tali ei pääse tulemaan huokosesta vapaasti ihon pinnalle. UV-säteily myös paksuunnutaa ihoa( sillä se on ihon omaa puolustautumista säteilyä vastaan), jolloin ihon pinnalle muodostuu paljon sarveistunutta solukkoa. Yhdessä nämä kolme tekijää; lisääntynyt talineritys, kuivuus ja sarveistuminen antavat loistavat mahdollisuudet bakteereille lisääntyä ja aiheuttaa lisää tulehtuneita näppyjä ihoon.

Siksi on äärimmäisen tärkeää, että etenkin acneen taipuvaisella iholla käytetään aurinkosuojatuotteita, erityisesti myös silloin, jos acnea hoidetaan lääkkein tai antibioottipitoisilla voiteilla, jotka vain lisäävät ihon valoherkkyyttä!

Eli nautitaan toki kesästä, valosta ja lämmöstä, mutta muistetaan suojaus!

Aurinkoisin terveisin,

Sanna