ACNEN SYNTYYN VAIKUTTAVAT SISÄISET TEKIJÄT

Koska käsite acne, ja sen hoito on niin laaja aihe, minun on pilkottava tämä aihe eri osioihin. Ensimmäinen osa kertoo acnea aiheuttavista sisäsyntyisistä tekijöistä, ja tässä blogisarjassa tarkoitan nuoruusiän acnea, sillä nuorten acneen vaikuttavat hieman eri tekijät, kuin aikuisiän acneen. Tähän aiheeseen palaan kuitenkin seuraavassa blogisarjassani.

Sisäsyntyisiin tekijöihin on erittäin hankala itse vaikuttaa, sillä suurin tekijä on perinnöllisyys. Perimme ihotyyppimme jommalta kummalta vanhemmalta, ja tälle tekijälle emme voi valitettavasti mitään! Mutta riippumatta siitä, mikä ihotyyppimme on, käyttämällä oikeanlaisia ihonhoitotuotteita, voimme vaikuttaa siihen, kuinka hyvin ihomme voi!

Acnea esiintyy jonkin asteisena jopa 90 prosentilla nuorista. Syynä tähän on toinen sisäsyntyinen tekijä; hormoonitoiminnan vilkastuminen. Helpoiten se syntyy kuitenkin ihotyypeille rasvainen - tai sekaiho. Erityisesti acnea alkaa muodostumaan näihin ihoihin, jos ihon pinnalta puuttuu tai pääsee haihtumaan  kosteutta. Hassua sinällänsä, sillä moni, jolla on rasvainen iho, kuvittelee, ettei se tarvitse mitään voiteita, sillä iho kiiltelee helposti ja tuntuu jopa öljyiseltä. Mutta tämä on harhaanjohtavaa ajattelua, sillä jos ihon pinta on kuiva ja alta pukkaa talia, tekee kuivuus "panssarin" ihon pinnalle niin, ettei tali pääse tulemaan vapaasti ihon pinnalle! Ja jos ihon pinta on kuiva, kuvittelee iho tarvitsevansa lisää talia, jonka vuoksi se alkaa erittämään sitä lisää, eli noidankehä senkuin kasvaa! Eli ratkaisuna tähän on oikeanlainen kosteusvoide, joka nimen omaan sisältää kosteutta vesimuodossa, ei lipidi, eli rasvamuodossa. Pintakuivuuden lisäksi toinen acnea kiihdyttävä tekijä on ihon pinnan sarveistuminen. Jos ihon luonnollinen uusiutumisproseesi häiriintyy , jää ihon pinnalle paljon kuollutta solumassaa, joka ei hilseilekkään pois, ovat ongelman alkulähteet valmiit! (Tätä voidaan kuitenkin estää oikeanlaisilla kuorinnoilla, jolloin kuollut solukerros ihon pinnalta saadaan pois!)

Acne siis alkaa näistä ongelmista; liika talineritys, pintakuivuus ja sarveistuminen, sillä nämä tekijät altistavat helposti ihon tukkiutumista. Ensimmäinen merkki siitä, että iho ei toimi normaalisti, ovat mustapäät, eli komedot. Kun ihohuokosen aukko tukkeutuu, sen aukolle kehittyy ns. talitulppa, joka hapettuessaan tummenee. (siitä tulee nimi mustapää). Jos puolestaan mustapäätä ei puhdisteta ajoissa, syntyy seuraava ongelma; näppyjen muodostus, sillä itse talirauhanen tuottaa joka päivä lisää talia ihon alla, ja jos huokosen aukolla on tulppa esteenä, tapahtuu huokosessa pian "räjähdys", jolloin näppylä syntyy. Ensin syntyvät punaiset näppylät, eli papulat ja bakteerien lisääntyessä näistä kehittyvät helposti märkäpäänäppylät, eli pustulat. Ihollamme toki elää normaalistikin bakteereita, sillä niiden tehtävä on hajottaa talia vapaiksi rasvahapoiksi, mutta lisääntyessään nämä bakteerit aiheuttavat iholla nopeasti tulehduksen.( Alkuperäinen ongelma, eli liika talineritys, sarveistuminen ja pintakuivuus yhdessä antavat nimittäin loistavan kasvuympäristön bakteereille lisääntyä ja elää). Jos tulehdus pääsee vielä etenemään ihonalaiseen rasvakudokseen, tuloksena on acneontelo, eli kysta. Sen parantuminen kestää yleensä pitkään ja jättää jälkeensä myös arven.

Yksi sisäsyntyinen tekijä vielä löytyy, joka on sidoksissa acnen puhkeamiseen, nimittäin stressi. Stressi, ei suoranaisesti laukaise heti itse acnea, mutta saa elimistömme reagoimaan lisäämään talineritystä ja kiihdyttämään hormoonitoimintaa. Vaikka nuorilla ei pitäisi olla ainakaan työstressiä, voi koulunkäynti ja kaverisuhteet vaikuttaa ja lisätä stressitasoa . Puhumattakaan siitä stressistä, jos iholle ilmaantuu näppyjä, eikä mikään tunnu auttavan, niin hermostoperäinen tulehdus vain kiihtyy!

On toki helppoa sanoa, että älä stressaa ; Mutta apua on saatavilla! - Lue siis aiheesta lisää seuraavissa osioissa!

Terkuin,

Sanna