Onko ihosi KUIVA vai KOSTEUSKÖYHÄ?

Kuivan ja kosteusköyhän ihon välillä on suuri ero, silti molemmat tuntuvat lähes täysin samalta; kuivalta! Monesti on hankala erottaa, etenkin näin talvella, kumpi iho on ja siksi päätin kirjoittaa tästä ajankohtaisesta aiheesta, sillä näiden ihojen hoitotarpeet eroavat suuresti!

Kuiva iho on itseasiassa ihotyyppi, eli se määräytyy geneettisesti vanhempiemme mukaan. Usein kuiva iho on kuiva jo syntymästä asti ja sitä voidaan arvioida mm. ihon talinerityksen ja ihohuokosten koon mukaan. ( Kuiva ihoisilla huokosten koko on todella pieni, joskus paljain silmin lähes huomaamattomat). Tämä kertoo automaattisesti siitä, että myös talineritys on normaalia vähäisempää, jolloin iholta luonnollisestikin puuttuu öljyä ja lipidejä, eli rasva-aineita. Yleensä kuiva ihoisilla on muutkin ihoalueet kuivia, esim. kädet, jalat ja jopa hiuspohja. Kuiva ihoisten tarvitsee harvemmin kärsiä näppylöistä, edes nuorena, mutta ikääntyessä se on alttiimpi vanhentumaan ennenaikaisesti. Kuivuus saa jopa ensimmäiset rypyt näkyviin, jotka sinällänsä ovat vielä hoidettavissa tarpeeksi kosteuttavilla tuotteilla! Kuiva iho myös ärsyyntyy helposti talvella, sillä kun talineritys on minimaalista, puuttu iholta myös luonnollista suojavaippaa, eli barriääriä, ja silloin pienikin ärsyke saa ihon reagoimaan nopeasti! Kuiva ihoisten pelastus löytyy öljy- ja lipidi pohjaisista tuotteista, jolloin kuivuutta saadaan vähennettyä.

Kosteusköyhyys puolestaan ei ole ihotyyppi, vaan ihon kunto. Mikä tahansa ihotyyppi voi kumminkin olla kunnoltaan kosteusköyhä, jopa rasvainenkin iho! Iholla voi esiintyä myös näppyjä ja muita epäpuhtauksia.Kosteusköyhältä iholta puuttuu siis vettä, eli ”janojuomaa!. Siksi se tarvitsee vesipohjaisia tuotteita, joilla ”jano” saadaan sammutettua ja silloin se ei pääse rasvoittumaan liikaa. Eniten kosteusköyhyyttä aiheutuu ympäristötekijöistä ( näin talvella pakkanen, kuiva huoneilma, tietokoneiden näyttöpäätteet jne). Joillakin ruokavalio voi lisätä veden puutetta, samoin vääränlaisten tuotteiden käyttö (esim. alkoholipitoiset kasvovedet). Myös muita ihon kuntoon vaikuttavia tekijöitä voivat olla leikkaukset, lääkitys, stressi ja sairaudet.

Molemmat ihot voivat kumminkin hilseillä, tuntua kireältä ja kutiavalta ja näyttää jopa elottomalta. Siksi on tärkeää, etenkin meidän ammattilaisten kannalta, osata analysoida kumpi iho on kyseessä. Näin osaamme hoitaa sitä hoitolassa oikeilla tuotteilla ja ennekaikkea opastaa oikeisiin kotihoitotuotteisiin! Jos vähänkin epäilet ihosi tarvetta, tervetuloa pistäytymään liikkeessämme, niin kartoitamme ihosi tämän hetkisen tilan!

terveisin,

Sanna Koivuranta