IHON PIGMENTOITUMINEN

Olen useasti kertonut blogissani UV-säteilyn haittavaikutuksista ja eritoten siitä, miten se ikäännyttää ihoa ennen aikaisesti, mutta nyt tällä kertaa haluan kertoa tarkemmin pigmentoitumisesta, joka on tällä hetkellä varsin ajankohtainen aihe!

Ensinnäkin ihomme väri/ pigmentaatio voi olla joko OMINAISVÄRI, MUUTTUVA VÄRI tai yhdistelmä molempia.

Ihon ominaisväri on melaniini, joka on peritty. Siihen ei vaikuta esim. aurinko eikä hormonit. Se on periaatteessa ihon väri, joka meillä on syntymähetkellä ennen altistumista UV-säteile.

Muuttuva ihon väri johtuu muuttuvista tekijöistä, kuten UV-säteily, hormonit tai tulehdus. Lisääntynyt pigmentaatio, joilla yleensä viitataan hyperpigmentaatioon usein vähenee, kun stimuloija poistetaan.

Useasti näyttää siltä, että kaikki pigmentaation muodot ovat samanlaisia, mutta ne eivät ole. Pigmentaation aiheuttaja tai pigmentoituneen alueen olemus määräävät sen, kuinka hoidamme sitä hoitolassa. Aina emme voi hoitaa pigmentaatiota. Siksi on hyvä tietää sen aiheuttaja. - Ja niitä on useita;

- PERINNÖLLISYYS: Mitä olemme perineet vanhemmiltamme ja mikä rotumme on, määräävät melanosomien jakautumisen ja tyrosinaasin (avainentsyymi pigmentaatio prosessisa) aktiivisuuden. Toisin sanoen tummaihoisilla on suurempi alttius hyperpigmentaatioon.

-ALTISTUMINEN AURINGOLLE: Valtaosa hyperpigmentaatiosta, jota näemme, johtuu altistumisesta auringolle. Jos aurinko on ainut ärsyke pigmentaatioon, tämä muoto on helpoin hoidettava. Mutta kun aurinko ja hormonit yhdistyvät (esim. raskaus), hoitaminen on jo paljon vaikeampaa.

HORMONIT: Raskauden aikana näemme usein kasvoilla melasmaa (chloasma tai ”raskausnaamio”). Raskaus voi aiheuttaa väliaikaisia muutoksia ihon pigmentaatioon jopa 75:lle % :lle raskaana olevista (kasvot, rinnat, vatsan keskiviiva). Ehkäisypillereiden käyttäjistä jopa 33 % voi saada kasvojen alueelle pigmentaatiota. Koska hormonit ovat fysiologisia ja vaikuttavat 24 tuntia vuorokaudessa, niiden aiheuttamia pigmenttimuutoksia on jo haastavampi hoitaa. Tärkeintä olisikin ennaltaehkäisy, eli UV-suojatuotteiden käyttö!

- STRESSIN LAUKAISEMAT HORMONIT: Stressiä voidaan syyttää monestakin iho-ongelmasta, niin myös pigmentaatiosta kasvoilla. Yleisimmät alueet ovat ohimot ja leukaperät. Kytkin stressiin on aivoissa, hypotalamuksessa. Se käskee aivolisäkkeen lähettää viesti lisämunuaisille, että ne alkavat tuottamaan adrenaliinia ja muita steroideja ja hormoneja. Jotta aiheuttaja voidaan poistaa, stressitason on alennuttava, on käytettävä pigmenttiä kontroilloitavia raaka-aineita ja kuorittava pigmentuneita soluja. Myös aurinkosuoja on välttämätön.

- TULEHDUS, LÄÄKETIETEELLISET TOPIMENPITEET, ALTISTUMINEN KEMIKAALEILLE (ESIM TUOKSUT) JA LÄÄKITYKSET:

Nämä aihuttavat myös äkillisiä pigmentaatioita. Valtaosa pigmentaatiosta on auringolle alttiina olevilla alueilla viitaten UV-valon ja suun kautta otettavien lääkkeiden ja pinnallisten tuotteiden yhteisvaikutukseen. Mm. malarialääkkeet, sydänlääkkeet, syöpälääkkeet, antibiootit ja tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa pigmentaatiota. Tällöin tärkeintä on myöskin ennaltaehkäisy, eli suojaaminen.

-TRAUMA: Mikä tahansa ihotrauma, olipa se sitten haava tai acne tai lääketieteellisen toimenpiteen seuraus (esim. ihokarvojen poisto laserilla, uusiva hoito) voi aiheuttaa TULEHDUKSEN JÄLKEISEN HYPERPIGMENTAATION. Mikäli pigmentaatio on dermiksen (verinahan) puolella, sitä on vaikea hoitaa.

Nyt kun ymmärrämme eri aiheuttajat, voimme suunitella niihin tepsivät hoidot, sillä kuten huomaatte, syitä voi olla useita erilaisia. Ja välttämättä kaikkiin pigmentaatioihin emme valitettavasti voi vaikuttaa, vaikka haluaisimmekin…. Siksi äärimmäisen tärkeää (taas kerran) olisi ihon suojaus, jotta pigmenttimuutoksia ei pääsisi edes tulemaan, mutta jos ”vahinko” on jo tapahtunut, lue seuraava blogini, jossa kerron ratkaisuista lisää…

Terkuin,

Sanna